Vi kjenner alle følelsen-magen i opprør, tørr i munnen og skallebank. Glemt var alle gode forsetter om et glass vann pr.alkoholenhet, slutte tidlig og alle andre gode ideer. Nå betaler du prisen. Heldigvis er det endel ting du kan gjøre selv for å redusere og forkorte pinen, og det krever ikke så mye mer enn noen enkle ingredienser og noen minutter på kjøkkenet. Jeg har bevisst valgt mat som tar kort tid å lage, å stå på kjøkkenet og kokkelere over lengre tid er ihvertfall for meg ikke aktuelt før kanskje til kveldsen på en dårlig søndag… La oss først begynne med å se litt på problemets kjerne- for høyt alkoholinntak. Kroppen er full av «gift» , den mangler vann og den mangler næring. Dette kan du i stor grad rette opp i med rett mat og drikke.
La oss begynne med drikke- her er det to ting som gjelder og det er vann og juice. Vann erstatter væsketap, tynner ut mageinnholdet og er det beste du kan få i deg. Juice er også bra saker, det er væske, sukker og næringsstoffer til erstatning for det du har mistet og fruktose gir deg også litt energi. Dersom du syns juice kan være litt «sterkt» dagen derpå-tynn den med litt vann! Du bør unngå kaffe selv om det kanskje frister, kaffe hjelper ikke så veldig på væskebalanse i ubalanse….sørg ihvertfall for å fylle på med vann og/eller juice først!
Når det gjelder mat er det mange teorier om hva som hjelper- noen er det vitenskapelig belegg for, andre ikke. Jeg kjenner en som insisterer på en stor sjokoladeplate når han står opp etter en dryg fest, en annen insisterer på at fløteis er det rette…. jeg mistenker at det ligger en viss placeboeffekt her….
En ting man vet hjelper er frukt, og da særlig frukt med kalium som man mister endel av under en god rotbløyte. Eksempler på frukt med kalium er banan og kiwi. Frukt er derfor fint dersom du ikke orker et fullt måltid tidlig på dagen, eller som snacks når du ligger på sofaen med gardinene for og lyden på TVèn på et minimum.
Egg er kanskje «vidundermat» nr 1 når det gjelder dagen derpå frokost, «english breakfast» er et begrep og det er nok ikke helt uten grunn. Engelsk frokost finnes det noen varianter av men den grunnleggene varianten er egg,pølser og bønner. Egg inneholder cysteine, som bryter ned et av avfallsstoffene som forårsaker fyllesyke/bakrus så det er nok ikke tilfeldig at den engelske frokosten inneholder egg…. Egg bør derfor inngå i en frokost på søndagsmorgen!
Jeg vil i den anledning anbefale en omelett– omelett er fullt av egg, det er kjappt og enkelt å lage og varmmat er for min del ihvertfall klart å foretrekke! Omelett er jo også greit på den måten at man kan variere den med det man vil tilføre, jeg har et par varianter her på siden: Omelett med serranoskinke og Sennepsomelett.
En av mine favoritter dagen derpå er hamburgere med egg, eller pølser og egg-altså en forenklet engelsk frokost om man vil. Det er heller ikke til å stikke under en stol at enkelte søndager får jeg en «oksehunger» av dimensjoner, og da kan det meste virke godt. Stikkordet er gjerne salt-varmt-fett og ettersom jeg aldri kjører dagen derpå (ihvertfall ikke før sent på kveld) må jeg lage selv. Da kan resultatet av og til bli som hamburgerne nederst i artikkelen her-de funka!
Det «offisielle» navnet på fyllesyke er forøvrig «veisaglia» satt sammen av det norske ordet(!) kveis og det greske ordet algia som betyr smerte. Ved å drikke rundt 250 milliliter med alkoholholdig drikke, fordriver kroppen mellom 800 og 1000 milliliter med væske, det vil si opptil fire ganger så mye væske som man har drukket. Denne vanndrivende effekten øker jo mer alkohol som strømmer inn i blodet, så det er ikke rart man må på endel toalettbesøk utover kvelden…og dette er igjen grunnen til at det er så viktig med væske dagen derpå! (og mens man drikker og før man legger seg også forøvrig!)
God bedring!
The post Maten som redder dagen derpå first appeared on Matmoro.